GRK a golden retriever Államilag Elismert Tenyésztési Szervezete


Kedves  Klubtagok, leendõ Klubtagok és Érdeklõdõk!

Engedjétek meg, hogy – egyelõre csak pár szóban –  bemutassuk a Golden Retriever Kört (GRK), mely egy retriever fajták fajtagondozására létrehozott közhasznú egyesület.

 

Az  Egyesületet 1998.10.05.-én dr. Pórfy Tünde (állatorvos, több éves múlttal rendelkezõ nemzetközi küllembíró és golden retriever tenyésztõ) alapította, majd az általa összeállított tenyésztési  szabályzattal megszerezte az Államilag Elismert Tenyésztõi  Szervezet (ETSZ)  jogát a golden retriever, a chesapeake bay retriever és a nova scotia duck tolling retrieverek fajtagondozására. Az Egyesület késõbb  megkapta még a spánielek fajtagondozását is, de a jelen körülmények gondos átbeszélése után az Egyesület taggyûlése úgy döntött, hogy a spániel fajták gondozásának jogáról lemond.

 

Mint azt sokan már tudjátok, a múltbeli viszonyok nem tették lehetõvé, hogy az Egyesület FCI jogokkal is bírjon (pl. FCI által elismert események – kiállítások, vizsgák – önálló szervezése), így közhasznú szervezetként a GRK tevékenysége az elmúlt években arra korlátozódott, hogy az adók 1%-ának gyûjtésével segítette a Retriever Rescue fajtamentõk munkáját.

 

A közelmúltban megváltozott jogi környezetben (mely tulajdonképpen egy már 1998-ban meghozott rendelet tényleges gyakorlati érvényesítését jelenti) már csak Államilag Elismert Tenyésztési Szervezetek láthatják el a fajtagondozást és a fajtatenyésztés felügyeletét. Ezért dr. Pórfy Tünde összehívta a GRK tagságát. A GRK taggyûlése a mai napon megválasztotta a GRK új vezetõségét, valamint elfogadta az Egyesület aktualizált alapszabályát, tenyésztési  szabályzatát, illetve etikai kódexét is.

 

Mindez tehát egy fontos és elengedhetetlen lépés afelé, hogy rendezõdjön a jelenlegi helyzet, a törvényi elõírásnak megfelelõ fajtagondozó szervezet álljon fel és elindulhasson egy új golden retriever klub a megszûnt HRK helyett.

 

Az Egyesület tevékenysége:

 

  • az Egyesülethez tartozó retriever fajták törzskönyvének vezetése,     
  • vadászkutyás sport szervezése, lebonyolítása,
  • tenyészállat minõsítések és bírálatok szervezése,
  • versenyek szervezése,
  • állat – és természetvédelem támogatása,
  • kynológiai oktatás,
  • klub események szervezése.

 

 

A Golden Retriever Kör új vezetõsége:

 

Egyesület elnöke:  Kádár Eszter - grk.ke@freemail.hu

Vezetõségi tagok:  Dr. Bárdossy Eszter

                                Erdõs László

                                Grégász Zsolt

                                Király Olivér

 

Tenyésztési vezetõ:             Dr. Pórfy Tünde  - galansgr@t-online.hu

Felügyelõ bizottság elnöke:  Szabó Alexandra

Felügyelõ bizottság tagjai:    Bányi Katalin és Kovács Ildikó

 

 

Fontos, hogy tudjátok, az FCI jogosultság gyakorlásának módja még nincs teljesen tisztázva. A GRK mindent megtesz azért, hogy ez mielõbb megtörténhessen, de ebben a témában  jelen pillanatban, tõlünk független okok miatt, vannak még tisztázásra váró részletek.  Természetesen dolgozunk ezen, tárgyalunk, kutatjuk az Egyesületnek legmegfelelõbb megoldást.

 

Híreinket a www.retrieverclub.hu  és a facebook Golden Retriever Kör oldalán találjátok meg.  Igyekszünk az újdonságokat a lehetõ legrövidebb idõn belül tudatni veletek.

 

A GRK vezetõségi tagjai munkájukat társadalmi munkában végzik,  ezért  kérlek Benneteket, hogy kérdéseiteket a fent megadott e-mail címeken tegyétek fel!

 

Üdvözlettel,

Kádár Eszter

GRK elnök

 

2013. jan. 5.


...vissza az aktualitásokhoz