FONTOS INFORMÁCIÓ TENYÉSZTŐKNEK!!!


Tisztelt Tenyésztők!

Mint azt mindannyian tudjátok Magyarországon két fajtagondozó szervezet létezik fajtánként. A tenyésztési szabályzatban is említett STANDARD származási lap kiváltásának feltételeit harmonizáltuk a másik itthoni fajtagondozó szervezettel Golden és Flat coated retrieverek tekintetében. 

Ezen megállapodást mellékelem. A változásokkal természetesen kiegészítjük a GRK Tenyésztési Szabályzatát, melyet hamarosan közzé is teszünk. Addig is a lényegi változásokra feltudtok készülni az említett megállapodás alapján.

Amennyiben kérdésetek van, kérlek a kadar.eszter.grk@gmail.com e-mail címen tegyétek meg!

 

MEGÁLLAPODÁS

 

 

Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület és Golden Retriever Kör között, tenyésztési minimum feltételekben, Golden retriever és Flat coated retriever fajták vonatkozásában

 

1.      Tenyészszemle – küllemi és képesség vizsgálat tenyészthető és megfelelt minősítéssel. A képességvizsgálat semmilyen egyéb vizsgával nem váltható ki.

2.      Egészségügyi szűrések:

HD, ED, OCD és Flat-coated retrievereknél patella ficam.

 

HD – csípőizületi diszplázia szűrés eredménye A, B, C, kikötés C-s csípőjű egyed csak A-s csípőjű egyeddel párosítható.

 

ED – könyökizületi diszplázia szűrés eredménye  0 illetve 1-es, kikötés hogy 1-es minősítésű egyed csak 0-s, mentes egyeddel párosítható.

 

OCD – vállizületi diszplázia szűrés eredménye  0 illetve 1-es, valamint minden ennek megfelelő egyéb bizottsági minősítés, kikötés hogy 1-es minősítésű egyed csak 0-s, mentes egyeddel párosítható.

 

Patella ficam szűrés, kizárólag Flat coated retrieverek részére – melynek eredménye 0 illetve minden ennek megfelelő bizottsági minősítés.

 

Szemészeti szűrések:

 

Évenkénti klinikai szűrés, melynek eredménye katarakta, glaukóma mentes.

 

PRA1, PRA2, PRCDA PRA genetikai szűrés, bármely akkreditált laboratóriumtól. A tenyészpár egyik tagjának kötelezően mentes eredménnyel. A május 31.-e utáni fedeztetéseknél ezek a genetikai szűrések már kötelezőek!

 

 

3.      Tenyésztésbe vétel alsó és felső korhatár – kanoknál alsó korhatár 12 hónapos kor, felső korhatárt nem határozunk meg, szukáknál a tenyésztésbe állítás, fedezés alsó korhatára 18 hónapos kor, felső korhatára 8 éves kor, amelytől indokolt esetben, különleges eljárás keretén belül engedélyezhető.

4.      Életteljesítmény – kanok esetében fedezések számát nem korlátozzuk, a szuka életteljesítménye maximum 5 alom. Indokolt esetben különleges eljárás keretén belül engedélyezhető.

5.      Császármetszések száma – élete során egy szuka három alkalommal hozhat világra császármetszéssel almot.

6.      Alomellenőrzés – igény, bejelentés vagy gyanú esetén, valamint szúrópróba szerűen végezhető az egyesület költségére.

7.      Külföldi fedeztetés – külföldi fedeztetésnél a kan esetében az adott FCI ország tenyésztési szabályai az irányadók.

8.      Ideiglenesen importált szuka – a szuka használati jogot igazoló dokumentum szükséges, az importált ebekre vonatkozó előírásokat megtartva kell eljárni.

9.      Importált kutyák esetében, amennyiben az FCI  származási ország előírásai szerint már tenyészminősítést szerzett, az egyesület elfogadja, mint tenyészebet. Amennyiben a tenyészkorú importált kutya olyan országból származik, ahol a minimum feltételek szerinti tenyésztésbe vétel feltételeinek bármelyikét semmilyen bírálathoz, vizsgálathoz nem kötik, a magyarországi tenyésztésbe vétel feltétele az egyesület tenyésztési szabályzatában rögzített előírások teljesítése.

10.  Tenyésztésből kizárt szülő utódai nem regisztrálhatóak!

 

Jelen megállapodás 2017. május 1-től hatályos.

 

 

Kádár Eszter


...vissza az aktualitásokhoz