→ főoldal → Flat Coated Retriever

FLAT COATED RETRIEVER STANDARD

FCI standard Nr. 121 / Származási hely: Nagy-Britannia


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
Életrevaló, tüzes, élénk, középtermetű kutya intelligens benyomással, erőteljes felépítésű, de nem nehézkés vagy vézna.


JELLEME:
Barátságos és magabiztos.


FEJ ÉS KOPONYA:
A fej hosszú, és tetszetősen formált, domború. Az agykoponya mérsékelten széles, a szem magasságában lévő enyhe stoppal, mely semmi esetre sem kifejezett, a fej vonalai sem konvergenciát, sem divergenciát nem mutatnak. Jó méretű orrtükör, megfelelő nagyságú orrlyukakkal. Az állkapocs hosszú és erős, hogy a nyulat vagy a fácánt elbírja.


SZEM:
Közepesen nagy, sötétbarna vagy gesztenyebarna, nagyon intelligens tekintettel, nem ferdén helyeződő. (Kerek és kidülledő szemek hibának tekintendő.)


FÜL:
Kicsi és jól tűzött, oldalával szorosan a fejnél hordva.


FOGAZAT:
Erős állcsont-állkapocs és fogak tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül nyúlik át az alsón és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.


NYAK:
A fej a nyakhoz jól illesztett, a nyak meglehetősen hosszú és száraz, szimmetrikus és ferdén illeszkedik a lapockához, jó átmenetet képezve a hátra, hogy lehetővé tegye a könnyű nyomkeresést.


ELÜLSŐ TESTRÉSZ:
Mély és meglehetősen széles mellkas, amely mellett a könyökök szabadon, de mégis szorosan mellette szabályosan mozogjanak, jól kifejezett szegycsont. Az elülső végtagok egyenesek, csontozattal, és jó rojtozottak.


TEST:
Az elülső bordarész inkább lapos. Jó mellkas, amelyben a bordák elől mérsékelten, a középrészen jelentősen íveltek, onnan hátrafelé csökken az íveltségük. Rövid, szögletes és széles hát. A hosszú, laza ágyékrész nagyon nagy hiba.


HÁTULSÓ TESTRÉSZ:
Izmos, jól, de nem túlszögelt térd- és csánkízület. A csánkízület mélyen helyezkedik. A csánkok állásban egyenesek és párhuzamosak. Mozgása könnyed. A végtagok rojtozottak. A tehénállás, dongaállás nagyon nagy hiba.


MANCS:
Kerekek és erősek jól zárt és jó csontozatú lábujjakkal. A talppárnák vastagok és erősek.


FAROK:
Rövid, egyenes és jól tűzött, barátságosan, de soha nem a hátvonal fölött hordott.


SZŐRZET:
Dús, finom-középerős, jó minőségű szőrszálak, olyan sima, amilyen csak lehet. A lábak és a farok bőven zászlózottak. A gazdag zászlózottság kiemeli a felnőtt kutya eleganciáját.


SZÍN:
Csak fekete vagy májbarna.


MOZGÁS:
Szabad és gördülékeny, egyenes és párhuzamos végtagokkal, akár elölről, akár hátulról nézve.


MARMAGASSÁG:
Kan: 58-61 cm, szuka: 56-59 cm.


SÚLY:
Kan: 27-36 kg, szuka: 25-32 kg.


KIZÁRÓ HIBÁK:
Minden a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, melynek értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie. (Gyakori hibák: Széles koponya, világos szem, kunkorodó farok, rossz mozgás.)