→ Field Trial → leírás

Field Trial


A retriever versenyek legmagasabb szintje a Field Trial. (megj.: Field Trial-t más vadászkutya fajtáknak is rendeznek, de azok szabályai eltérnek a retriever FT-tól). A Field Trial verseny győztesei CACIT (vagy ResCACIT) címet kapnak, illetve egy győzelem esetén a kutya jogosult neve előtt az FTW (Field Trial Winner), illetve az adott ország szabályozásától függően több győzelem után az FTCh (Field Trial Champion) címet viselni. Ezek a címek a kutya tenyészértékét is emelik, mivel ezek megszerzése nagyon jó képességeket és komoly képzettségi szintet feltételeznek.


A Field Trial valójában egy vadászat, melynek során a kutyák munkáját bírálják a meghívott bírók (legtöbbször 2, bizonyos versenyeken több). Maga a vadászat többnyire lassabban zajlik mint normál esetben, hiszen itt nem a vadászok kiszolgálása és a nagy teríték (meglőtt vadak) az elsődleges szempont, hanem a kutyák munkájának felmérése, így egy-egy elhozásra akár hosszú időt is hagyhatnak (főleg sebzett vad esetén) és ez különösen igaz, ha több kutyát is próbálnak egy nehezen megtalálható vad ejtése esetén.


A vadászat a klasszikus angol vadászati formának megfelelően kerül megrendezésre, mely lehet "walk-up" (vonalhajtásos) vagy "driven" (standhajtásos). A walk-up FT talán népszerűbb, mivel itt a kutyák folyamatosan mozgásban vannak, méghozzá úgy hogy a vezető lába mellett mennek mindaddig, amíg a hajtóvonal vagy az abban dolgozó hajtókutyák (főleg spánielek) ki nem nyomják a vadat (nyúl, fácán, fogoly...). Ha sikerül meglőni a vadat akkor a vonal megáll és a FT szabályrendszere alapján a bíró a megfelelő kutyát küldi elhozásra, mely lehet jelölés (ha a kutya látta), vagy irányítás (amikor a kutya nem láthatta az esést, így a bíró határozza meg a területet). Ha a kutya nem találja meg a vadat, akkor a bíró következő kutyát küld. Amennyiben az sikerrel teljesíti az elhozást, akkor un "eye-wipe"-ot ad a másik kutyának és azzal kiejti azt. Ha a második kutya sem találja meg a vadat, akkor a bíró döntése szerint vagy további kutyákat küldhet vagy a bírók kimennek és maguk próbálják felvenni a vadat. Ha sikerrel járnak, akkor minden kutya kiesett aki korábban sikertelenül próbálkozott. A driven FT egy standhajtásos vadászat, melynek során a kutyák és a puskák egyhelyben állnak, amíg a hajtók rájuk hajtják a madarakat. A vadászok által meglőtt madarakat segítők jelölik és a hajtás vége után a bíró által meghatározott sorrendben veszik fel azokat a versenyző kutyák. Ettől egy esetben térnek el: ha hajtás közben olyan sebzett madár esik, mely nagy valószínűséggel nem lenne meg ha kivárnák a hajtás végét, akkor a bíró dönthet úgy hogy rögtön kutyát küld rá.


A FT szabályai nagyon szigorúak, több kizáró hiba is van (keményszájúság, 'out of control', bármilyen hangadás a kutya részéről...stb.), illetve minden hibát a bírók feljegyeznek maguknak, illetve osztályzataikban megjelölik. Az angol rendszerű értékelésben egy normál, jó elhozás 'A' osztályzatot kap. Kisebb hibával 'A-' ha komolyabb a hiba akkor akár 'B' osztályzatot is kaphat a kutya. Ritka esetben adnak 'A+' osztályzatot, ha valami nagyon kiemelkedő teljesítményt látnak. A verseny előrehaladtával a kutyák száma folyamatosan csökken, részint a kizáróhibáknak köszönhetően, részint azért mert az osztályzatok alapján szelektálnak a bírók, hogy kiket hívnak be a következő fordulóba.


Egy egynapos FT-on általában 12-16 kutya vesz részt, akik közül többnyire csak néhány jut el a nap végéig. Legalább öt elhozást kell teljesíteni, hogy a CACIT cím kiadható legyen, de ha a bírók úgy ítélik meg, hogy nem láttak olyan szintű teljesítményt, mely a cím kiadására jogosítani, akkor nem kötelező azt megtenniük.