→ Munkaversenyek

Munkaversenyek


A retrievereket bár képességeik nagyon sokféle munka elvégzésére képessé teszik, alapvetően vadászkutyák, azon belül is a lövés utáni munkát végző apróvadas elhozókutyák. Ez azt jelenti, hogy a retriever a vadász (vagy kutyás szedő) mellett marad mindaddig, amíg a vad (fácán, kacsa, fogoly, nyúl, stb) elejtése meg nem történik, majd a vezető indítását követően hozza vissza a meglőtt vadat.

Az elhozások alapvetően két nagy csoportba oszthatóak: az egyik amikor a kutya is látja a vad esését, tehát tudja azt jelölni -akár többet is egymás után- majd ezt önállóan keresi meg és hozza be. A másik fajta, az un. irányításos elhozás, amikor a kutya nem látja a vad meglövését (pl. éppen egy másik elhozáson dolgozik), így ebben az esetben a vezető irányítja a kutyát hang- és kézjelekkel az esés helyére.

A retriever versenyeknek több fajtája van. A legismertebbek a Working Test-ek és a Field Trial-ok. Előbbit elsősorban a vadászati szezonon kívül szervezik, vadat imitáló aporttárggyal (dummy), törekedve arra hogy minden kutya azonos feltételek mellett azonos feladatot kapjon, mely bár mesterséges körülmények között van felállítva, de minél inkább próbál hasonlítani egy valós vadászati szituációra. Ezzel szemben a Field Trial egy éles vadászat, melynek keretében bírálják el a kutyákat. A Field Trial nehézsége, hogy a szituációkat az élet diktálja, így bármi előfordulhat, sokkal ingergazdagabb, mint egy teszt, a vadnak köszönhetően több bírálati szempont érvényesül és végül, de nem utolsósorban itt gyakran előfordul olyan helyzet ahol egyik kutya kiejtheti a másikat (eye-wipe), amíg a Working Test-en "csak" a pontokért kell megküzdeni. A verseny jellegéből adódóan a tenyészkutyák kiválasztásánál a Field Trial-nak van nagy szerepe, hiszen a képzettség mellett itt számos örökletes, fajtaspecifikus tulajdonoság is jól lemérhető (puhaszájúság, idegrendszeri stabilitás, stb)

A WT (Working Test) és FT (Field Trial) mellett létezik még néhány versenyforma, mint pl a Dummy Trial (DT), a Cold Game Test vagy a csapatversenyek. A DT tulajdonképpen a WT és a FT között helyezkedik el, vagyis a Field Trial szabályai szerint, de aporttággyal rendezett teszt. A Cold Game Test pedig a Working Test-hez hasonló azzal a különbséggel, hogy itt az elhozásokhoz nem dummy-t, hanem hideg (már korábban meglőtt) vadat használnak. A csapatversenyeket Workig Test-ek keretében szokták megrendezni, általában 3 vagy 4 fős csapatoknak, van hogy a csapattagok külön-külön ugyanazt a feladatot kapják, de van hogy minden csapattag más-más feladatot kap, melynél hol a bíró, hol a csapat döntheti el, hogy melyik kutya melyik elhozást hajtja végre.

A WT és a FT szabályaival, nehézségi osztályaival, értékelésével és a kiadható címekkel az adott versenyforma almenüjében részletesebben is foglalkozunk.