→ Working Test → leírás

Working Test


Az elmúlt évtizedben a Working Test-ek az egyik legnépszerűbb retriever versenyformává váltak. Ennek legfőbb oka, hogy mindenki számára elérhető (azoknak is akik nem tudnak vagy akarnak vadászatokon részt venni), a több nehezségi osztálynak köszönhetően viszonylag hamar már részt lehet venni a kutyával, majd annak fejlődésével együtt lehet egyre magasabb szintre lépkedni.


A WT-et standard dummy-val (500 grammos zöld vászonzsák) rendezik, szárazföldi és vízi elhozások egyaránt lehetnek, egy feladaton alacsonyabb osztályokban egyszerre egy, később akár több kutya is versenyezhet. A feladatok lehetőség szerint minél inkább próbálnak valós vadászati szituációkhoz hasonlítani, melyek közben a lövést többnyire riasztópisztolyból adják le. A kutyák teljesítményét a meghívott bírók (általában 2-4) önállóan bírálják el, méghozzá úgy, hogy a feladatokat külön-külön pontozzák (legtöbbször 20 pont/feladat), majd ezek összeredménye alapján dől el a végső sorrend. Ha az első helyek valamelyikén pontegyenlőség alakul ki, akkor azoknak a kutyáknak még egy feladatot kell végrehajtaniuk, ez az összevetés. Vannak kizáró hibák, melyek nullás osztályzatot vonnak maguk után. Ebben az esetben a versenyző bár megcsinálhatja a többi feladatot is, de összpontszámától függetlenül "nem felelt meg" minősítést kap.


A WT-et egyes országokban három (Puppy, Novice, Open), máshol négy (kölyök/belépő, kezdő, középhaladó, nyílt) nehezségi osztályban rendezik. Magyarországon az osztrák minta alapján az utóbbi honosodott meg. Az egyes országok szabályzata rendelkezik arról, hogy ki milyen eredmény teljesítése után léphet tovább egy következő osztályba.


Bár a WT-ek többnyire egyéni versenyek, időnként szerveznek csapat versenyeket is. Ezeken 3 vagy 4 fős csapatok versenyeznek hasonló pontozási rendszerben, mint az egyéni versenyeken, de a végső sorrendet a csapat összeredménye határozza meg. Csapatversenyeken van hogy minden csapattag azonos feladatot kap, de van olyan is, hogy minden kutya más-más elhozást kell végrehajtson. Ez utóbbi esetben a bíró döntése alapján vagy ő, vagy a csapatkapitány határozza meg, hogy melyik kutya melyik elhozásért megy.